Een open haard of houthaard is een leuke toevoeging in je huis. Het brengt veel sfeer en letterlijk veel warmte met zich mee, vooral in de winter is dit ideaal. Een open haard of houthaard hebben is leuk, maar er zijn een aantal dingen handig om te weten. Hoe moet je een houthaard onderhouden? Hoe kan je duurzaam stoken en welke soorten haardhout kan je dan het beste gebruiken? We gaan het je in dit artikel allemaal precies uitleggen.

Soorten haardhout

Er zijn verschillende boomsoorten dus ook veel verschillende soorten haardhout, maar niet elke soort is even geschikt om te stoken. Welke soorten haardhout zijn er dan precies? Ten eerste kan er onderscheid gemaakt worden tussen hardhout en zachthout, je kan beide soorten openhaardhout kopen bij Golden Flame. De zaden van hardhout zijn beschermd door een vrucht zoals bij appelbomen of eikenbomen. Dit noem je bedektzadige bomen. De zaden van zachthout hebben geen beschermend omhulsel, dit zijn naaktzadige bomen, zoals een den of spar. Je hebt eikenhout, dit is een hardhoutsoort die langzaam en lang brandt. Je hebt daarna essenhout, dit is ook een hardhout en ten derde heb je ook nog berkenhout. Berkenhout is een zachthoutsoort, dit houtsoort ontvlamt dus ook sneller en makkelijker.

Onderhoud 

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je je houthaard goed onderhoud. Maak de la met as schoon en reinig de ventilatieroosters met een speciale borstel. Voor meer hardnekkige aanslag kun je een speciaal onderhoudsproduct gebruiken. Het is daarnaast ook erg belangrijk dat je de schoorsteen regelmatig vakkundig laat vegen. Roetdeeltjes kunnen zich namelijk ophopen in het rookkanaal. Je kan als gevolg van ophoping van roetdeeltjes het risico lopen op een schoorsteenbrand. 

Duurzaam stoken

Hoe kan je duurzaam stoken? Je moet drie hoofdlijnen volgen: zo min mogelijk rook veroorzaken omdat daarin fijnstof zit, zo volledig mogelijk het hout verbranden en bij een goed brandend vuur zo min mogelijk hout verbruiken en tegelijkertijd zoveel mogelijk warmtestraling te creëren. Om dit te bereiken moet je zorgen voor voldoende zuurstof in de ruimte voor de verbranding van het hout. Door zuurstofgebrek kan er namelijk een onderdruk ontstaan. Zet hiervoor bijvoorbeeld even een raam voor open. Zorg ook voor een goede trek in de open haard, dit kan door bijvoorbeeld, minimaal een keer per jaar de schoorsteen laten controleren en vegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *